Några stenbroar runt Falköping.

November-December 2003 var jag på en sjukdomsutredning på Mössebergs kurort i Falköping. På lediga stunder utforskade jag omgivningarna när vädret så tillät. Det var mest dis, dimma och regn. Fotografierna blev därefter, digitalfotograferandet hade inte kommit så långt då. Här följer vad jag såg då. Redan på vägen dit såg jag något intressant. Jag rastade vid Stenunga strax söder om Herrljunga där den nybyggda vägen mot Floby anslöt till vägen söderut mot Borås. En liten stenbalksbro fångade mitt intresse.

Senare när jag kollat på kartan såg jag att bäcken hette Spångabäcken, inte konstigt vad namnet kommer från. Tyvärr dålig bild pga dåligt ljus. Ålder? Kan vara hur gammal som helst. När jag kommit hem igen efter första veckan kollade jag i mina böcker, bl.a. inventeringen av broar i Älvsborg län och där fanns den givetvis med. Ytterligare två gamla broar skulle finnas i närheten så på nästa uppresa snokade jag runt lite och hittade denna sköna stenbro över Nossan en bit norrut.

Enligt inventeringen byggd 1887. Välbyggd och användes fortfarande för lokal trafik. Sen skulle det även finnas en träbro strax uppströms, dvs bakom mig, men det var bara lite spridda rester kvar. Inget att fotografera.

Så lite koll runt Falköping. Nordost om stan i Torbjörntorp, närmare bestämt i Balltorp, hittade jag två små stenbroar över Markabäcken.

Förmodligen gamla båda två men inte i så gott skick, de såg nästan fallfärdiga ut. Förfallet beror nog till största delen på att de var byggda av kalksten. Lätt att skiva för stenar till valvet men inte så hållbart i längden. När man ser två broar så här där vattenflödet inte motiverar två spann är det i de flesta fall så att den ena hör ihop med någon form av vattenkraftsanvändning. Kvarn eller såg eller båda delar.

Lite längre mot nordväst i Systra i Valtorp hittade jag två gamla pärlor som representerade två olika byggnadsstilar. Först den äldsta typen byggd med kilad sten.

Också här nersjunket valv pga vittring av kalkstenen, man kan ana detta pga nersjunkningen av sidomurarna. Vattendraget heter Pösan. Vad jag förstår av en titt på kartan så är det här den äldsta bron som lett den gamla landsvägen över ån. Nu användes den endast som tillfart till en gård. I bakgrunden skymtar den ersättande vägen och längre bort Västra Stambanan. Till väster utanför bilden fanns bron som nu ledde över Pösan.

Ett underbart exempel på brobyggnadskonsten under första hälften av 1900-talet. Ett perfekt djärvt spann av huggen granit, stengardisterna integrerade i sidomurarna. Kan inte bli mycket bättre. Nu användes den bara för lokaltrafik sen en tredje väg byggt runt detta. Väg 46 mot Skövde var det på den tiden när jag var där. Kanske tur, annars hade säkert Vägverket varit där och "förbättrat" bron mad betonginpackning, breddad vägbana och andra helgerån.

Till slut en bild från Åsle öster om Falköping. Två gamla stenbroar sida vid sida som fått en ersättande väg kloss an uppströms. Också här troligen en kvarnränna till vänster, det var bara det högra brovalvet som var vattenförande.

Tillbaka till brolista

Tillbaka till stenbroar

Tillbaka till startsidan